Quiche Śródziemnomorskie
Kategoria przepisu
Przepis na Thermomix
Tak
Włoska quiche z suszonymi pomidorami i cukinią. Idealny lekki posiłek na letni dzień.
Czas przygotowania
40 minut
Czas gotowania
30 minut
Liczba porcji
8
Poziom trudności
Łatwo
Składniki
Ciasto:
280 g mąki pszennej
140g masła
Zimna woda
Nadzienie:
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pół cukinii
450ml mleka sojowego
500g startego parmezanu
2 jajka
200g suszone pomidory
100g fety
Directions
- Rozgrzej piekarnik do 400°F/200°C. Zacznij od ciasta: w misce wymieszaj mąkę i masło, aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Dodawaj wodę, po trochu, aż powstanie ciasto.
- Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką desce i delikatnie rozłóż na blasze. Wstaw do lodówki na 20 minut, a następnie piecz przez kolejne 10 minut.
- Podczas gdy ciasto się chłodzi, posiekaj i delikatnie podsmaż cebulę, czosnek i cukinię.
- W dużej misce wymieszaj mleko sojowe, połowę parmezanu i jajka. Delikatnie wymieszaj.
- Po upieczeniu ciasta rozłóż cebulę, czosnek i suszone pomidory na spodzie i polej mieszanką jajeczną. Posyp pozostałym parmezanem i ostrożnie ułóż fetę na wierzchu. Piecz przez 30 minut lub do uzyskania złocistobrązowego koloru.